Putin odredil delno mobilizacijo v Rusiji. Vpoklicanih bo 300.000 rezervistov.

Vladimir Putin. Photo: Reuters

“Menim, da je treba podpreti predlog obrambnega ministrstva o delni mobilizaciji rezervistov, testih, ki so že služili vojsko in imajo ustrezne izkušnje,” je dejal Putin. Gre za prvo mobilizacijo v Rusiji po drugi svetovni vojni.

Minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo mobilizirali 300.000 ljudi. Potrdil je, da bodo vpoklicali tiste z vojaškimi izkušnjami, pred odhodom na bojišče pa jih bodo izurili.

Povedal je, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, vseh naj bi bilo namreč okoli 25 milijonov. Šojgu je tudi povedal, da so ruske sile v vojni v Ukrajini doslej izgubile 5937 svojih pripadnikov. Ti se po njegovih besedah ​​ne bojujejo toliko z Ukrajino kot s “celotnim Zahodom”.

V televizijskem nagovoru je Putin dejal, da je bil njegov namen “osvoboditi” vzhodno ukrajinsko regijo Doneški bazen in da se večina tamkajšnjih prebivalcev ne želi vrniti pod “jarem neonacistov”. Putin je napad na Ukrajino oziroma “posebno vojaško operacijo” v tej državi februarja utemeljeval z “denacifikacijo” in “demilitarizacijo” Ukrajine.

Putin se je oglasil dan po tistem, ko so proruske oblasti v štirih pokrajina v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale skorajšnje referendume o priključitvi Rusiji. Glede predlaganih referendum je Putin dejal, da podpirajo tamkajšnje prebivalce. Nimamo moralne pravice, da te ljudi pustimo na cedilu, je dejal. Referendumi v Lugansku, Donecku, Hersonu in Zaporožju naj bi potekali v prihodnjih dneh, od 23. do 27. septembra.

Po Putinovih besedah ​​je Zahod pokazal, da ne želi miru med Ukrajino in Rusijo. Zahod je obtožil, da je prekoračil vse meje v svoji agresiji zoper Rusijo, ki da jo želi uničiti. Dodal je, da Zahod Rusijo jedersko izsiljuje. Rusija im “veliko orožja za odgovor” na grožnje Zahoda, je dejal.

“Če bo ogrožena ozemeljska celovitost naše države, bomo uporabili vsa razpoložljiva sredstva za zaščito naših ljudi. To ni blef,” je dejal. Predsednik je odredil tudi povečanje sredstev za proizvodnjo orožja.

Zelenski se je zahvalil za obsodbe referendumov

Medtem se je ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski zahvalil zahodnim državam, ker so obsodile namero o organizaciji referendum o priključitvi Rusiji v ukrajinskih separatističnih regijah.

“Zahvaljujem se vsem prijateljem in partnerjem Ukrajine za njihovo številčno in ostro obsodbo namere Rusije, da organizira še več navideznih referendumov,” je dejal Zelenski v večernem nagovoru na družbenih omrežjih.

Zelenski je dejal, da napoved referendumov v ničemer ne spreminja stališča Kijeva. “Ohranimo enotnost, zaščitimo Ukrajino, osvobodimo domovino ter ne pokažimo šibkosti,” je dejal.

Referendume so napovedovali že nekaj časa, očitno pa so se proruski predstavniki odločili, da njihovo organizacijo v kontekstu nedavnega napredovanja ukrajinskih sil na vzhodu Ukrajine pospešijo.

Gre za glasovanja po vzoru referenduma o priključitvi Krima Rusiji leta 2014, katerega veljavnosti niti Ukrajina niti Zahod nista priznala.

Kijev obtožuje Rusijo novega obstreljevanja jederske elektrarne Zaporožje. Photo: Reuters

Nove obtožbe zoper Rusijo o obstreljevanju jederske elektrarne

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je Rusijo obtožil vnovičnega obstreljevanja jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine. V napadu naj bi bil poškodovan električni vod, zaradi česar se je ustavilo delovanje več transformatorjev šestega reaktorja in so se zagnali generatorji.

“Ruski teroristi so ponoči znova obstreljevali jedersko elektrarno Zaporožje,” je na Telegramu sporočil Energoatom. Obžaloval je, da napadov ni ustavila niti navzočnost inšpektorjev Mednarodne agencije za jedersko energijo (IAEA), in pozval k odločnejšemu ukrepanju proti Moskvi, poroča francoska tis AFPkovna agenci.

Ruske sile so jedersko elektrarno s šestimi reaktorji, ki velja za največjo v Evropi, zasedle kmalu po začetku invazije. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal, potem ko so se v začetku julija okrepili spopadi v njeni okolici. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

V začetku septembra je na območje jederske elektrarne dopotovala ekipa strokovnjakov IAEA-ja.
Ukrajina in njene zahodne zaveznice so že večkrat pozvale k demilitarizaciji območij okoli jedrskih elektrarn v državi. V začetku vojne so, denimo, spopadi potekali tudi v bližini Černobila na severu, kjer je jederska eksplozija leta 1986 povzročila ogromno škodo.

Ukrajinska stran je v ponedeljek rusko obtožila obstreljevanja še ene jederske elektrarne Pivdenoukrajinsk v regiji Mikolajiv na jugu države. Njen direktor Igor Polovič je v torek ocenil, da Rusija stopnjuje “jedersko izsiljevanje”.


The article is in Arabic

Tags: Putin odredil delno mobilizacijo Rusiji Vpoklicanih rezervistov

PREV Prisoner released by Russia ‘treated worse than a dog’
NEXT An American general comments on a report on Putin directing Russian forces himself